E vërteta, e mira dhe e bukura – nga Roger Scruton (II)

Pjesa II. Nga Roger Scruton Cila është vlera morale e artit? Çfarë lloj...

Kur Martin Camaj kujtonte Ernest Koliqin

Nga Martin CAMAJ E randë dhe e vështirë asht edhe për mue barra që po më bie të shkruej për këtë humbje shi në këtë...

E vërteta, e mira dhe e bukura – nga Roger Scruton (III)

Nga Roger Scruton Tani do t’ju flas pak për të bukurën. Deri tani, kam thënë disa gjëra mbi lidhjen...

Skenderbeu i ritit sllav dhe drejtori i arkivave te Shqiperise – nga Etnor Canaj

Ne te vertet nuk ishte dhe as nuk eshte qellimi im qe te sulmoj asnje si ne aspektin personal dhe te detyres qe ushtron,...

In memoriam – Dr Lukë Gjokaj

Nga Nokë Sinishtaj Duke kaluar në këtë pelegrinazh tokësor që quhet jetë, gjatë këtij rrugëtimi nëpër fshatra e qytete, metropole e shtete, takova mes tjerëve...

E vërteta, e mira dhe e bukura – nga Roger Scruton (I)

Nga Roger ScrutonIluminizmi, me të cilin nënkuptoj atë masë të madhe të mendimit dhe ideve, të fillim shekullit të XVII-të dhe që...

Ernesto Sabato, shkrimtari i shquar argjentinas me origjinë arbëreshe

Ernesto Sábato ka lindur në Rojas, provincia de Buenos Aires në Argjentinë më 24 qershor, 1911. Nëna e tij Juana Maria Ferrari rridhte nga...

Dinastia e familjes së Lucgjonajve, vojvodëve dhe bajraktarëve të Hotit dhe Malësisë

Vazhdimisht më ka intriguar qëndresa e fiseve malësore, mbijetesa e tyre kundër pushtuesve që kanë qenë të shumtë, trimëria dhe mençuria që prijësit e...

Dy poezi të Rexhep Hotit

Rexhep Hoti u lind në Krushë të Madhe më 12 Janar 1964. Ai ka mbaruar studimet në Universitetin e Kosovës për Letërsi dhe Gjuhë...

Fuqia transformuese e muzikës klasike – nga Benjamin Zander (TED Talk)

Nga Benjamin Zander Benjamin Zander (1939), është një dirigjent anglez, i cili aktualisht shërben si dirigjent i Orkestrës Filarmonike të Boston-it dhe Orkestrës Rinore Filarmonike...

Artikujt e fundit