“Kierkegard, konservatori” nga Edgar Beltrán

Kierkegard nuk njihet për mendimin e tij politik, por ai ishte një vëzhgues i mprehtë i epokës së...

E vërteta, e mira dhe e bukura – nga Roger Scruton (III)

Nga Roger Scruton Tani do t’ju flas pak për të bukurën. Deri tani, kam thënë disa gjëra mbi lidhjen...

E vërteta, e mira dhe e bukura – nga Roger Scruton (II)

Pjesa II. Nga Roger Scruton Cila është vlera morale e artit? Çfarë lloj...

E vërteta, e mira dhe e bukura – nga Roger Scruton (I)

Nga Roger ScrutonIluminizmi, me të cilin nënkuptoj atë masë të madhe të mendimit dhe ideve, të fillim shekullit të XVII-të dhe që...

Dinastia e familjes së Lucgjonajve, vojvodëve dhe bajraktarëve të Hotit dhe Malësisë

Vazhdimisht më ka intriguar qëndresa e fiseve malësore, mbijetesa e tyre kundër pushtuesve që kanë qenë të shumtë, trimëria dhe mençuria që prijësit e...

Ernesto Sabato, shkrimtari i shquar argjentinas me origjinë arbëreshe

Ernesto Sábato ka lindur në Rojas, provincia de Buenos Aires në Argjentinë më 24 qershor, 1911. Nëna e tij Juana Maria Ferrari rridhte nga...

Fuqia transformuese e muzikës klasike – nga Benjamin Zander (TED Talk)

Nga Benjamin Zander Benjamin Zander (1939), është një dirigjent anglez, i cili aktualisht shërben si dirigjent i Orkestrës Filarmonike të Boston-it dhe Orkestrës Rinore Filarmonike...

Dy poezi të Rexhep Hotit

Rexhep Hoti u lind në Krushë të Madhe më 12 Janar 1964. Ai ka mbaruar studimet në Universitetin e Kosovës për Letërsi dhe Gjuhë...

Skenderbeu i ritit sllav dhe drejtori i arkivave te Shqiperise – nga Etnor Canaj

Ne te vertet nuk ishte dhe as nuk eshte qellimi im qe te sulmoj asnje si ne aspektin personal dhe te detyres qe ushtron,...

Kur Martin Camaj kujtonte Ernest Koliqin

Nga Martin CAMAJ E randë dhe e vështirë asht edhe për mue barra që po më bie të shkruej për këtë humbje shi në këtë...

Artikujt e fundit