Kalendari poetik: Christina Georgina Rossetti 1830-1894 – nga Maks Rakipaj

Kristina Roseti, një poete britanike me prejardhje italiane, u lind më 5 dhjetor 1830 dhe vdiq më 29 dhjetor 1894. Shkroi shumë poezi kushtuar...

Duke luajtur në një kohë me shpresën dhe harresën – nga Tua Forsström

Ekzistojnë katër lloje të errësirës dhe ujku vrapon me putrat e forta nëpërmes ëndrrës tënde. Ne dobësohemi në agimin astronomik, e pulsi i zemrës bie, ne bëhem...

Një poezi e T.S. Eliot e shqiperuar nga A.Bikaj

Festa e koktejit nga T.S. Eliot Ç'është ferri? Ferri jemi vetë. Ferri është i vetëm, ndërsa tjetri arrin ta kuptoi Thjeshtë në cep Se nuk ke nga çfarë të...

ANALFABETI POLITIK – nga BERTOLT BRECHT

BERTOLT BRECHT ANALFABETI POLITIK Analfabeti më i keq është analfabeti politik. Ai nuk dëgjon, nuk flet, nuk do t’ia dijë për ngjarjet politike. Ai nuk e di se kostoja...

“Kur në Oliena flitej shqip” – nga Alberto Areddu

Vëzhgoni periferinë e Sardenjës qëndrore e famëshme për verën e saj, për djathërat e saj, për eskursionet malore, për aktivitetet e saja kulturore dhe...

“Nuk vdes ai që lë trashigimi” – një poezi e Hilaire Belloc

"Nuk vdes ai që lë trashigimi" Nga Hilaire Belloc Nuk vdes ai që lë trashigimi, Paksa ndikim që njeh në tokat e tij, Ose guxon në vazhdimësi të ndërthurë Dashuri...

Një poezi e Robert Frost kushtuar vjeshtës – e shqipëruar nga A. Bikaj

"Asgjë e artë nuk qëndron" Nga Robert Frost Gjelbërimi i parë i natyrës është i artë, Ngjyra e saj ma e veshtirë për tu mbajtë. Një lule: gjethet...

Kalendari poetik: 150 vjetori i vdekjes së Charles Baudelaire

150 vite më parë vdiq Sharl Bodler (1821-1867), qe poet, shkrimtar, kritik arti, gazetar, filozof, eseist dhe përkthyes francez. Vlerësohet si një nga poetët...

Kalendari poetik: S.Kuazimodo -nga Maks Rakipaj

Sot, më 20 gusht është data e lindjes së Salvatore Kuazimodo-s (1901-1968), një nga të mëdhejtë e poezisë italiane. Por jo vetëm kaq; qe...

Gjashtë poezi të Jorge Luis Borges

Arti i poezisë (Ars poetica) Të vëzhgosh lumin prej kohe dhe uji Të kujtosh se koha është një tjetër lum. Për të ditur se ne humbim si...

Artikujt e fundit