Robert Shvarc: Kur përktheja Remarkun

  Romani i Erih Maria Remarkut “Tre shokë” u botua për herë të parë në shqip në vjeshtë të vitit 1961. Ishte koha kur shoku...

Dua të kthehem në Shqipëri – poezi nga Shën Nanë Tereza

Dua te kthehem në Shqipëri Si shumë po vepron Qoftëlargu në anët tona ! 12 shtatore me figura shenjtësh do të doja të kisha në Shqipëri, Patjetër dhe në...

Gjithmonë rastis diçka – nga Ndue Ukaj

Nga Ndue Ukaj Gjithmonë rastis të shohësh një ëndërr dhe të ëndërrosh diçka tjetër. Të jesh i magjepsur pas një ikone dhe ta ëndërrosh një ikonë...

Volteri – ilaç kundër të keqes dhe një shkollë sesi duhet të mbjellim kopshtin...

Nga Ndue Ukaj Sapo e lexova romanin e Volterit "Kandidi ose optimizmi", një roman filozofik, ku, shkrimtari she filozofi gjenial flet për fenomene letrare e...

«Flirti civil dhe ambasadori» nga Rexhep Hoti

Nga Rexhep Hoti «Flirti civil dhe ambasadori» të Rexhep Hoti. Në fillim do të paraqesim «Prologun», në gjashtë ndarje, ashtu siç është, më pas do...

AT GJERGJ FISHTA VAZHDIMTAR NE MENDIMIN E KOMBIT – nga Lasgush Poradeci

Vepërimi krijimtar i Gjergj Fishtës, i këtij krijimi kombëtar të vetëdijshëm prej kombësisë shqiptare së pavetëdijëshme, është ay i endjes, së pari, nëpër Purgatorin...

Kalendari poetik: Boris Leonidoviç Pasternak 1890-1960 – nga Maks Rakipaj

Kalendari poetik: Boris Leonidoviç Pasternak 1890-1960 Më 10 shkurt 1890 në Pjerjedjelkino (Rusi) u lind në një familje intelektualësh (babai qe profesor pikture, nëna pianiste),...

“Nuk vdes ai që lë trashigimi” – një poezi e Hilaire Belloc

"Nuk vdes ai që lë trashigimi" Nga Hilaire Belloc Nuk vdes ai që lë trashigimi, Paksa ndikim që njeh në tokat e tij, Ose guxon në vazhdimësi të ndërthurë Dashuri...

Kalendari poetik: Konstantinos Kavafis 1863-1933 – nga Maksim Rakipaj

Poet dhe gazetar me prejardhje greke, u lind më 29 prill 1863 në Aleksandri(Egjipt), ku i ati zotëronte një firmë import-eksporti. Botoi sa qe...

Miti i vetmisë në botën moderne. – nga Adrian Zalla

Jetojmë në shekullin e depresionit, stresit, meskinitetit dhe vetëleverdisë. Teksa po punoja për temën e diplomës deri në orët e para të mëngjesit mbi...

Artikujt e fundit