At Anton Harapi, në 130 vjetorin e lindjes

Më 5 janar kujtojmë 130 vjetorin e lindjes së françeskanit Atë Anton Harapi, ofm. misionari i madh i fesë dhe i idealeve kombëtare e...

Shqiptarët, siç i pa At Faveyrial dhe konvertimet me dhunë nga osmanët (II)

Nga Luan Rama Në librin e tij, Faveyrial na sjell dhe një korrespondencë mjaft interesante të marrë nga gazeta “La Turquie” e 19 nëntorit të...

Para 266 vitesh, me 11 shtator u hap Gjimnazi i Velës në Dioqezën e...

Një rastësi shumë e bukur dhe mjaft domethënëse e cila përkon me fillimin e vitit shkollor 2017-2018 në arsimin parauniversitar. Më 11 Shtator 1751,(para...

Një gjyqtar fort i drejtë dhe i pa korruptuar i Mesjetës arbëre – nga...

Nga Dorian Koçi Në vitin 1340, Profesor Xhufi, në veprën e vet “Nga Paleologët te Muzakajt” dëshmon se Nikollë Matrënga, një pinjoll i familjes fisnike...

Nga thesari i trashëgimisë kulturore në Pejë! – nga Jahja Drançolli

Kjo trashëgimi e rëndësishme kulturore e lokalizuar te Gryka e Rugovës, ku përmes “Via ferrata” sot mund të arrihet fare lehtë, sipas arkeologut të...

Kastriot Dervishi: Prek Cali përballë partizanëve nga Jugosllavia dhe Shqipëria

Në mesin e nëntorit 1944, pra dy javë para se komunistët të hynin në Shkodër, partizanët jugosllavë të ardhur nga Kolashini sulmuan Vermoshin. Vodhën...

Kombi: origjina e fjalës – nga Sait Saiti

Vite përpara e pata hasë te një artikull i të përkohshmeve të kohës së Zogut, ndoshta te Perpjekja shqiptare e Branko Merxhanit,...

Kongresi i Manastirit- njëra nga lëvizjet më emancipuese të kulturës shqiptare – nga Ndue...

Me 22 nëntor 1908, përfundoi punimet Kongresi i Manastirit, i cili, e miratoi alfabetin latin të gjuhës shqipe, të propozuar nga Shoqëria “Bashkimi”. Ky Kongres,...

Pater Gjon Shllaku, mendimtari modern që ruajti dinjitetin e meshtarit dhe ndikoi në edukimin...

Nga Jerina LUKA “Ky kje, ky âsht fisi i shqyptarit... Jetoi gjithmonë i lirë edhe në robni. Pse liria nuk êpet, nuk bierret, nuk fitohet....

PAPA KLEMENTI XI, SHQIPTARI I SHQUAR I PAPATIT, SOT 297 VITE NGA KALIMI NE...

Nga Albert Vataj Shqipëria dhe shqiptarët me Papa Klementi XI i lidh një traditë e hershme dhe e devotshme katolike. Klementi XI drejtoi papatin në...

Artikujt e fundit