SI SHPËTOI SHQIPONJA E FLAMURIT FALË PROF. KRISTO FRASHËRIT – nga Aurel Plasari

Në vitet e para ’90, mes marrëzive të “politikës së re” për t’u marrë edhe me historinë, u bë edhe propozimi për të ndryshuar...

Në kërkim të Karl Thopia – nga Lindita Komani

Një enigmë e zgjidhur nga bashkëpunimi Lindita Komani, Dorian Koçi dhe Fotaq Andrea. Enigma u zgjidh. E kam fjalën për autorësinë e “Principata Shqipëri”. Karl...

PERCAKTIMI I KUFIRIT NE MES MALIT TE ZI DHE SHQIPERISE NE VITIN 1914

Tom Lul Biku (Bikaj),nga fshati Broje (Nikç),ne kohen e Turqise vrau komandantin e postes ushtarake turke te Greces dhe te Grabomit i cili quhej...

Hebrenjte që u shpetuen nga Dom Shtjefën Kurti, At Pjeter Meshkalla dhe monsinjor Vinçens...

Nga Paul Tedeschini Famullia e kishës katolike e Tiranës ishte famullia më e rëndësishme e Shqipërisë për vetë faktin se ishte pjesë e institucioneve qendrore...

Pater Gjon Shllaku, mendimtari modern që ruajti dinjitetin e meshtarit dhe ndikoi në edukimin...

Nga Jerina LUKA “Ky kje, ky âsht fisi i shqyptarit... Jetoi gjithmonë i lirë edhe në robni. Pse liria nuk êpet, nuk bierret, nuk fitohet....

TIRANA I PERKISTE RITIT TE KRISHTERE PER 1400 VJET – nga Ndoc Selimi

Vendbanimi i fushes se Tiranes i kalon kufinjte e paleolidit vone . Gjetjet e deritanishme arkeologjike flasin per nje jete intensive ne kete zone...

Fjalori Greqisht-Shqip i Marko Boçarit (1809)

Nga Dorian Koçi Prania shqiptare në ishujt Jonianë nuk do të mbetet vetëm në rolin ushtarak, ku do të formojnë Regjimentin shqiptar "Gjuajtësit e Orientit"...

Gjergj Pelini, një kosovar i Novobërdës, ambassador i Skënderbeut në Republikën e Venedikut!

Nga Jahja Drançolli Krahas politikës së brendshme, rëndësi të madhe Gjergj Kastrioti-Skënderbeu i ka kushtuar edhe politikës së jashtme. Në skënën europiane Skënderbeu kishte hyrë...

Skenderbeu i ritit sllav dhe drejtori i arkivave te Shqiperise – nga Etnor Canaj

Ne te vertet nuk ishte dhe as nuk eshte qellimi im qe te sulmoj asnje si ne aspektin personal dhe te detyres qe ushtron,...

Portret i rrallë i Gjergj Kastriotit-Skënderbeut nga fillimet e shek. XIX!

Nga Jahja Drançolli Portreti në fjalë pothuajse fare i panjohur për historiografinë tonë është një riprodhim i zbuluar në biografinë e parë të shkruar në...

Artikujt e fundit