Toka e Bazilikave. Mallakastra, atje ku u kristianizuan Bullgaret dhe luftuan Normanët.

Nga: Etnor Canaj "E la disme est de Balaide fort ço est une gent ki unches ben ne volt. Aoi...” (La Chancon de Roland) 1) Mbishkrimi dhe Bullgaret. …....

Në 575 vjetorin e Shkollës së Arbërve në Venedik (1442)! – nga Jahja Drançolli

Nga Jahja Drançolli Marrëdhëniet arbërore – venedikase datojnë së paku nga shek. XI. Nga kjo kohë e sidomos nga kapërcyelli i shk. XIV, Republika e...

HISTORIA TREGJIKE E DOM EJËLL KOVAÇIT

Ne ate kohe u ba nje roman i tipit "horror" me titull "Gjurmet çojne ne qele", kur sot e gjithe e kalumja e drejtesise...

“80 vite nga themelimi i Akademisë Saveriane në Shkodër”

“Academia Albanologica Xaveriana. Concordia Parvae Res Crescunt” 80 vite më parë, në Shkodër u themelua e para Akademi Shkencash në Shqipëri që u njoh si...

Libri i javës: Mitet e historiografisë arbëreshe nga Matteo Mandala

Shtëpia botuese "Naimi" sjellë në treg librin më të ri të albanologut të shquar arbëreshë Matteo Mandalà. Libri ka 309 faqe dhe është i...

Prof. Drançolli: Si inspironte Skënderbeu krijuesit e arteve në fillimet e shek. XVI?!

Nga Jahja Drançolli Shëmbëlltyra e shkëlqyeshme e Gjergj Kastrioti-Skënderbeut, padyshim personaliteti më i shquar i historisë sonë dhe roli i tij në mbrojtjen Arbërisë kundër...

Një gjyqtar fort i drejtë dhe i pa korruptuar i Mesjetës arbëre – nga...

Nga Dorian Koçi Në vitin 1340, Profesor Xhufi, në veprën e vet “Nga Paleologët te Muzakajt” dëshmon se Nikollë Matrënga, një pinjoll i familjes fisnike...

Plani i Titos për ‘turqizimin’ e Kosovës

Autoritetet jugosllave nuk kishin hequr dorë nga projekti për turqizimin e Kosovës as në vitet pas Luftës së Dytë Botërore. Ndonëse në rrethana krejtësisht të...

AT GJERGJ FISHTA VAZHDIMTAR NE MENDIMIN E KOMBIT – nga Lasgush Poradeci

Vepërimi krijimtar i Gjergj Fishtës, i këtij krijimi kombëtar të vetëdijshëm prej kombësisë shqiptare së pavetëdijëshme, është ay i endjes, së pari, nëpër Purgatorin...

PERCAKTIMI I KUFIRIT NE MES MALIT TE ZI DHE SHQIPERISE NE VITIN 1914

Tom Lul Biku (Bikaj),nga fshati Broje (Nikç),ne kohen e Turqise vrau komandantin e postes ushtarake turke te Greces dhe te Grabomit i cili quhej...

Artikujt e fundit