“80 vite nga themelimi i Akademisë Saveriane në Shkodër”

“Academia Albanologica Xaveriana. Concordia Parvae Res Crescunt” 80 vite më parë, në Shkodër u themelua e para Akademi Shkencash në Shqipëri që u njoh si...

Nga Kurt Merzira – Dokument i rrallë i dalë për herë të parë nga...

Dokument i rrallë i dalë për herë të parë nga arkivi qëndror i shtetit, lidhur me Demarkacionin e Kosovës me Malin e Zi. Dokumenti në...

Si sot me 1928, shpallet Mbretnia e Shqiperisë

Larousse i përmuajshëm, n° 264, shkurt 1929, Paris, f. 48 : “Ahmet Mati bej Zogu, lindur më 1894, zotëri i fuqishëm feudal shqiptar dhe,...
I lumi Ndre Zadeja

75 vjetori i vdekjes të të Lumit Dom Ndre Zadeja, Meshtar (03.11.1891. – 25.03.1945.)

Dom Ndre Zadeja, në listën e martirëve shqiptarë, në rend kohor, është i dyti që u pushkatua nga regjimi komunist, rreth katër...

Viti i Ri ndër shqiptarë – nga Dorian Koçi

Viti i Ri, është një festë që ka hyrë relativisht vonë të festohet ndër shqiptarë. Gjithësesi nëpër komunitetet e ndryshme shqiptare në varësi dhe...

Sot, përkujtojmë Heroin e Popullit, Dedë Gjo Luli (1840-1915)

Dedë Gjo Luli u dallua në luftën e organizuar nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit për mbrojtjen e Hotit e të Grudës, që në bazë...

Botohët në anglisht libri i Dom Simon Jubanit

Shtëpia botuese Arouca Press, një ndër më prestigjozet përsa i takon botimeve katolike në gjuhën angleze, ka njoftuar lexuesit mbi botimin e...

Mons. Simon Filipaj: Mons. Dobreçiq më foli në shqip, mbase ishte i vetëdijshëm për...

Takim me arqipeshkvin e Arqipeshkvisë së Tivarit, Mons. Nikolla Dobreçiq (Dobreci) Një ditë prej ditësh, të muajit të korrikut...

Artikujt e fundit