Çfarë nodhi me SHËN SOFIA-n, mbas rënies në duart e sulltan Mehmetit II Fatih?

SHËN SOFIA, pas rënies në duart e sulltan Mehmetit II Fatih! 29-30.05.1453: Banorët e qytetit, që...

Plani i Titos për ‘turqizimin’ e Kosovës

Autoritetet jugosllave nuk kishin hequr dorë nga projekti për turqizimin e Kosovës as në vitet pas Luftës së Dytë Botërore. Ndonëse në rrethana krejtësisht të...

Akademitë e Shkencave të Shqipërisë dhe Malit të Zi fillojnë zbatimin e projektit kërkimorë...

"Fillon zbatimi i projektit të përbashkët i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Malit të Zi për kërkime...

Libri i javës: Mitet e historiografisë arbëreshe nga Matteo Mandala

Shtëpia botuese "Naimi" sjellë në treg librin më të ri të albanologut të shquar arbëreshë Matteo Mandalà. Libri ka 309 faqe dhe është i...

Prof. dr Drançolli: Flamuri i Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, realizuar në Venedik më 1565

Ndonëse kanë kaluar shekuj nga vdekja e heroit arbëror, Gjergj Kastriot "Skënderbeut", ai vazhdon të jetë i gjallë, jo vetëm si kujtesë e thjeshtë,...

Takimi i etnografes franceze Jacqueline Benezech me Prëk Calin në Vermosh të Kelmendit (tetor...

«Prënk Cali erdhi drejt nesh duke zgjatur duart dhe me një fytyrë energjike dhe një buzëqeshje të mrekullueshme. Që me shikimin e parë ishte...

K.Dervishi: Si u arrestua At Zef Pllumi

50-vjetori i arrestimit të dytë At Zef Pllumi dhe vigjilenca e “njeriut të ri” Në Shqipërinë komuniste nuk ishin vetëm njerëzit e regjimit keqbërës. Propaganda krijoi...

Kisha e vjetër katolike në Draç – Podgoricë – nga Dom Nosh Gjolaj

Komuna e Podgoricës, përkatësisht, Titogradi, e nacionalizon kishën dhe tokën e kishës, dhe në fund ja jep ushtrisë jugosllave, ku rrënohet kisha dhe qela...

Si sot me 1928, shpallet Mbretnia e Shqiperisë

Larousse i përmuajshëm, n° 264, shkurt 1929, Paris, f. 48 : “Ahmet Mati bej Zogu, lindur më 1894, zotëri i fuqishëm feudal shqiptar dhe,...

Prof. Gjon Berisha: Arbërorët në Kodin e Dushanit

Lufta kundër katolicizmit, në nenin 9, mbi martesat e përziera në mes të katolikëve dhe pravosllavëve ortodoksë thuhet: “Në rast se gjendet një gjysmë...

Artikujt e fundit