ROBERT ELSIE: “FISET SHQIPTARE – Historia, shoqëria dhe kultura” – nga Prend Buzhala

ROBERT ELSIE: "FISET SHQIPTARE - Historia, shoqëria dhe kultura" (Botime Artini 2017, Prishtinë, faqe: 532. Përktheu nga anglishtja: Prof. Dr. Abdullah Karjagdiu. FJALA SHQIPE "FIS"...

Takimi i etnografes franceze Jacqueline Benezech me Prëk Calin në Vermosh të Kelmendit (tetor...

«Prënk Cali erdhi drejt nesh duke zgjatur duart dhe me një fytyrë energjike dhe një buzëqeshje të mrekullueshme. Që me shikimin e parë ishte...

Schmitt – «Arbër apo shqiptarë?»

Profesori i historisë së Europës Juglindore në Universitetin e Vjenës, Oliver Jens Schmitt, përshkruan proçesin e ndërrimit të emrit të arbërve në «shqiptarë» si...

MOS RREJ DRITAN HILA… nga Ilir Seci

Si e qesin kryet fill...shembja e kulles se Prek Calit i bani me fole Dritan Hilat e partisë qe permenden...

Masakra e Janinës: Akti terrorist që vrau gjeneral Enrico Tellinin, italianin që Janinën po...

Nga Ylli Pata Asnjë aktivitet, asnjë kujtesë, asnjë medalje nga shtetit shqiptar për ushtarakun toskan, i cili u vra vetëm se ishte i bindur se...

Shqiptarët, siç i pa At Faveyrial dhe konvertimet me dhunë nga osmanët (II)

Nga Luan Rama Në librin e tij, Faveyrial na sjell dhe një korrespondencë mjaft interesante të marrë nga gazeta “La Turquie” e 19 nëntorit të...

Me flamujt e Kastriotvet, roman historik i Dom Nikollë Mazrrekut

Sygjerim për lexim, me rastin e 105 vjetorit të lindjës së Dom Nikollë Mazrrekut, priftit katolik shqiptarë që vuajti gjatë regjimit komunist. Më poshtë...

Kryengritja e Malësisë së Madhe (1911) – nga Zef Ujkaj

Si sot, 107 vite më parë, në Bratilë do të ngrihej flamuri kombëtar shqiptar Në fillimet e dekadës së dytë të shek. XX, Shqipëria thyen...

Genocidi grek ndaj popullsisë çame, 27 qershor 1944

Genocidi grek ndaj popullsisë çame nisi më 27 qershor të vitit 1944, nën udhëheqjen e gjeneralit Napoleon Zerva. Masakra më e egër ndaj shqiptarëve...

Prof. Xh.Ahmeti: RISHFAQJA E ABDI BALETËS – LUFTA KUNDËR KATOLIKËVE

Tendenca për riaktivizuar sërish pseudodiskursin mbi "dominimin katolik të kombit shqiptar" (katolikocentrizmi) vjen jo rastësisht nga veterani i linjës dhe ish ambasadori i Enver...

Artikujt e fundit