Home Blog Page 3

Lulekuqja nga Louise Glück

Nuk është gjë e madhetë keshmendje. Ndjenja: oh, ato i kam; atomë sundojnë. Kamnjë Zot në qielltë quajtur diell, dhe hapempër të, duke i treguar zjarrin e zemrës sime, zjarrinsi prani e tij.Çmund të jetë lavdi e tillëperveç se një zemër? Oh, vëllezër e motra,a ishit edhe ju si unë, kohë më pare,përpara se të ishit njerëz?...

Shkodra, përpara legjendës “Rozafa”, ka historinë Teuta! – Besi Bekteshi

Gjithmonë vizitorët sllavë, kryesisht të tillë, por dhe jo sllavë sa hyjnë në Kështjellën e Shkodrës interesohen për legjendën e Rozafës! Sigurisht legjendë, pa asnjë të vërtetë dhe me lidhje të mesjetës së hershme sllave, apo më mirë të themi serbe! Pakuptimisht kjo legjendë, ka zbehur historitë e mëdha të Kështjellës së Shkodrës...

Çfarë nodhi me SHËN SOFIA-n, mbas rënies në duart e sulltan Mehmetit II Fatih?

SHËN SOFIA, pas rënies në duart e sulltan Mehmetit II Fatih! 29-30.05.1453: Banorët e qytetit, që kishin kërkuar më kot strehim në Katedralen e Shën Sofisë, u kapën dhe u kthyen në skllevër, ose u vranë menjëherë sapo turqit-osmanë depërtuan brenda këtij objekti religjioz përrallor, duke shkallmuar portat, të cilat i...

Si e ka ndikuar antikiteti artin modern ?

Nga Felipe Galindo, TED-ED, 2016 Termi art modern tingëllon sikur do të thotë një art që është i famshëm në një moment, por në fakt, arti modern është një stil që e ka origjinën mbi 150 vite më parë, dhe përfshin artistë që tani kanë fituar status klasik, të tillë si Picasso, Matisse,...

Përse duhet të dëgjojmë ’Katër Stinët’ e Vivaldit?

Nga Betsy Schwarm, TED-ED, 2016 E lehtë, e shkëlqyer, dhe e gëzueshme... Kjo është një nga pjesët më të famshme të të gjithë muzikës së fillim shekullit të XVIII-të. Ajo paraqitet në filma dhe reklama televizive të panumërta, por çfarë është ajo dhe përse ka këtë tingull?

Për njeriun bashkëkohor – nga Erlind Sulko

Në punimin e mësipërm të Artan Hajrullahut të vitit 2019, na shfaqet një burrë dhe një grua të zhveshur pranë një luleje shtatëlartë të mbjellur në vazo. Gjethet e mëdha të lules ju kanë mbuluar fytyrat dhe dorën e djathtë. Kjo na shfaqet në...

“Në Jerusalem” nga Mahmoud Darwish – në shqip nga S. Çunga

K'urani
??̈ ????????? nga ??????? ??????? Në Jerusalem, e kam fjalën brenda mureve të lashta, eci nga një epokë në tjetrën pa kujtesë që më udhëheq. Profetët atje tej po ndajnë historinë e të shenjtave … tek ngjiten në qiell, kthehen më pak të shkurajuar, më pak melankolikë, sepse dashuria dhe paqja janë...

Një poezi e Czesław Miłosz kushtuar Gjon Palit II – në shqip nga A. Bikaj

"Himn në ditëlindën e tetëdhjettë të papës Gjon Palit II" Vijmë te ti, si njerëz fe brishtë, Që të mund t’na forcosh me shëmbullin e jetës tënde Dhe të na çlirosh nga ankthi Për të nesërmën dhe vitin që vjen. Shekulli yt i njëzettë U bë i famshëm nga emrat e tiranëve të...

Rilindja e PS-së së Ramës: një filozofi politike kiçi – nga Albert Bikaj

Me ardhjen në pushtet, Rilindja shpalli dogmën e vjetër: Jashtë Partisë nuk ka shpëtim. Sepse kush nuk është me ne është kundër nesh. Pra, në vend të punës [pa parti] ofroi papunësimin; në vend të prosperitetit riforcoi korrupsionin në çdo sferë. sepse pa parti e mik as punë nuk ka. Ekonomia rifilloi të merrte tatëpjetën. Të rinj dhe të vjetër zgjodhën përgjatë këtyre viteve emigrimin.

Të ndihmojmë riparimin e shkollës së vetme shqipe në Rozhajë që u dogj dje

Përgjatë mbrëjmës së djeshme, me 16 maj, i është vënë zjarri shkollës së vetme shqipe në Dacaj të Rozhajës. Siç njoftojnë mediat e ndryshme malaziase, shkolla në fjalë ka pësuar dëme të shumta. Zyrtarisht, nuk ka akoma të dhëna se si ka ardhur deri te djegja e shkollës. Malësori Tom Ivezaj, me banim...

Artikujt e fundit