Home Blog

Përmbledhja “Këngë popullore erotike”, e artistes sonë Vlora Nikçi

Të nderuar të pranishëm,Adhurues të librit, të folklorit, në veçanti të poezisë, e më specifik, asaj të dashurisë;E nderuara autore e përmbledhjes së kësaj pasurie popullor, me shekuj të lënë pas dore, zonja Vlora Nikçi;I nderuari studiues i folklorit shqiptar, profesor Rrustem Berisha;Të nderuar interpretues dhe bashkëbisedues në këtë mbrëmje,Ndihem i privilegjuar që m’u dha rasti që...

“Kierkegard, konservatori” nga Edgar Beltrán

Kierkegard nuk njihet për mendimin e tij politik, por ai ishte një vëzhgues i mprehtë i epokës së tij, duke përfshirë revolucionet politike dhe ideologjitë e kohës së tij. Søren Kierkegaard ndihej sikur ishte i dënuar të keqinterpretohej. "Njerëzit më kuptojnë aq pak sa nuk kuptojnë as kur ankohem se...

Mbi kultin e shën Venerandës/Prenës ndër shqiptarë – Adriatik A. Lupçi

Data e sotme (26 Korrik) në kalendarin katolik shënon festën e Shën Venerandës, apo siç njihet në popullin tonë si Shna Prena (ose Prenda) në veri ose Shën Premtja në jug. Përpos që Shna Prena është qartazi shenjtorja e dytë më e famshme tek shqiptarët pas Shën Marisë (Zojës së Bekueme) Shna Prena sipas...

At Zef Pllumi mbi abortin

“Fjalën "abort" këta specialistat tonë të gjûhësisë e kanë përkthye me fjalën "dështim", e cila nuk shpreh kurrgjâ të saktë të realitetit. Deshtim i thonë edhe kur na humb dita e nji pikniku, edhe kur na humb 100 lekshi. Në të vertetë folja "abortoj" në shqip don me thanë "nana mbyt fëmijën e vet". Prandaj nuk do...

DIAPORA E MALËSISË NE SHTETET E BASHKUARE DHE DASHURIA E SAJ PËR ATË TOKË TË BEKUAR – Gjekë Gjonlekaj/New York

Malësorët shqiptarë  janë shpërngulur nga trojet e tyre qysh në kohërat antike. Pushtimet e perandorive të ndryshme, duke filluar nga ato romake, sllave e otomane e të tjera bënë qe iliro-arbërorët dhe më vonë pasardhësit e tyre shqiptarët të nguliten në toka të huaja ku gëzonin më shumë liri se në atdheun e tyre...

“Humbja” e Mark Pashkut: reçension nga Nikollë Camaj

Romanin “Humbja” e lexova me një frymë, në fluturimin Stamboll-New York. E lexova pa e ndërprerë fare, pasi që këtë ta impononte tema, mënyra e të rrëfyerit, ndërlidhja e personazheve dhe dinamika e veprimeve që shpalosen, mes të së tashmes dhe të së kaluarës, për një periudhe kohore bajagi...

“Humbja si pikënisje drejt fitores” – nga Nikollë Berishaj

“Humbja si pikënisje drejt fitores”, romani HUMBJA, Mark Pashko, Koha 2021 Vjen një situatë kur për artistin fillojnë të zhduken kufijtë, fillimisht ata lokalë e krahinorë, për të shpërthyer në rrafshin kombëtar, duke e gjetur vendin e vet ndërmjet të mëdhenjve. Padyshim se Autori ynë, për të cilin jemi mbledhur...

Kombi: origjina e fjalës – nga Sait Saiti

Vite përpara e pata hasë te një artikull i të përkohshmeve të kohës së Zogut, ndoshta te Perpjekja shqiptare e Branko Merxhanit, që fjalën 'komb' e kena peshqesh nga arabishtja. Si na njofton Tahir Dizdari te fjalori i tij në shënimet e pasuna me të cilat i shoqnon fjalët, paska pasë edhe debat se si me e...

Mons. Simon Filipaj: Mons. Dobreçiq më foli në shqip, mbase ishte i vetëdijshëm për origjinën e vet?

Takim me arqipeshkvin e Arqipeshkvisë së Tivarit, Mons. Nikolla Dobreçiq (Dobreci) Një ditë prej ditësh, të muajit të korrikut të vitit 1941, shkova në Tivar, te arqipeshkvi Nikolla Dobreçiqi, njëmënd me njëqind parë ethe në shtat, sepse gjithçka vlonte e askush nuk ishte i sigurt. Dëshiroja të bisedoja a kishte ndonjë farë plani argjipeshkvi...

“Fillimi i një fundi” – roman nga Majlinda Bregasi

Një histori e përsëritur në pothuajse secilën familje arbërore e shqiptare. Një udhëtim aspak i bukur, ku personazhet e paktë, shpesh nuk njohin as vetën e tyre e aq më pak tjetrin. Ngjarja zhvillohet kur pushtimi osman ishte në periudhën e vet të lulëzimit dhe me shpejtësi kishte filluar faza...

Artikujt e fundit