Një perzgjedhje elektike që është e përqendruar në tema si kuptimi i identietit tuaj, formimit të botëkuptimin tuaj dhe vëndosjën e themelit të një kariere përmbushese.
20-at tuaj mund të jetë një kohë testimi për këdo, dhe ne mund t’u japim disa udhëzime përgjatë rrugës.
20-at tuaj janë një kohë për të zbuluar se kush jeni dhe çfarë doni nga jeta. Ndërsa mënyra e vetme për të mësuar është mbijetesa e ciklit të pashmangshëm të sukseseve dhe dështimeve, gjithmonë është e dobishme të kemi disa udhëzime përgjatë rrugës.

Në mënyrë që të iu ndihmojmë, ne kemi përzgjedhur disa nga librat tonë të preferuar të cilët sipas shumë gjasave nuk ishin në listën tuaj të leximit gjatë gjimnazit apo universitetit.

Ja librat të cilët sipas nesh ju duhet ti lexoni përpara se të mbushni të tridhjetat.

“Meditimet” nga Marcus Aurelius

Ndërsa bëhesh i rritur, e kupton që nuk do ekzistojë një periudhë në jetën tuaj në të cilën gjithçka ka për të qënë ashtu sikurse shpresoje të ishte.
Libri “Meditimet” është një koleksion shkrimesh personale për ruajtën e fuqisë mendore, i shkruar nga perandori romak Macus Aurelius, i cili sundoi që nga viti 161 deri me 180, i cili do mbetej i kujtuar si një mbret-filozof i madh.
Siç vë në dukje Gregory Hays në hyrjen e përkthimit të tij, Aureliusi shkroi mendimet e tij mbi elasticitetin dhe udhëheqjen në një “periudhë të errët dhe stresuese” në dekadën e fundit të jetës së tij.
Verzioni i filozofisë stoike së perandorit ka mbetur relevante për 1800 vite sepse ofron këshilla të përjetshme për rritjen e vetëkontrollit të emocioneve dhe kalimin e të gjitha pengesave në një udhë.

“Hakmarrja më e mirë është të mos jesh si armiku.”

“Miti i Sizifit dhe esse të tjera” nga Albert Camus


Që të gjithë kemi një arsye për tu ngritur nga shtrati në mëngjes, dhe ne fillojmë ta vemë në pikëpyetje këtë arsye mbasi hyjmë në botën reale.
Njësoj si tek “I huaji” autori Albert Camus e sheh se, të gjithë njerëzit e gjejnë vetëvetën në një botë iracionale, duke u përpjekur të gjejnë kuptim për jetët e tyre, në të cilën nuk figuron asnjë.
Sidoqoftë, mesazhi i tij kryesorë është, i njëjtë sikurse legjenda e Sizifit të cilin një Zot e dënon përjetësisht për të shtyrë shkëmbinj mbi një kodër, vetëm e vetëm që të bjerë poshtë çdoherë që arrin majat, kështu që duhet të pranojmë për të kuptuar dhe për të udhëhequr lumturinë, duke përmbushur jetën me një pamje të qartë të botës.
“Zor se ekziston ndonjë pasion pa përpjekje.”

“Krim dhe ndëshkim” nga Fyodor Dostoyevsky


Pa marrë parasysh filozofinë tuaj personale, do të vijë një kohë kur bota do të drejtohet kundër jush dhe do ju shtyi të mëndoni çvlerë ka të përpjekja për të përmirsuar vetën dhe për të ndihmuar të tjerët.
Novela e Dostoyevskit nuk është thjeshtë një tregim mbërthyes, por është gjithashtu një argument kundër nihilizmit i cili ishte popullorë në mesin e intelektualëve rus në atë periudhë.
“Krim dhe ndëshkim” është historia e një djaloshi 23 vjeçarë të quajtur Rskolinkov, i cili, kryen një krim nën nxitjen e sfilisjes, duke vrarë dy gra të vjetra dhe më pas lufton me vuajtën gjatë kryerjes së aktit.
Dostojevski argumenton se racionalizmi i marrë në ekstrem i injoron lidhjet e fuqishme që lidhin njerëzimin dhe na japin përgjegjësi mbi njëri-tjetrin.

“Dhimbja dhe vuajtja janë gjithmonë të pashmangshme për një inteligjencë të madhe dhe një zemër të thellë. Njerëzit e mëdhenj, mendoj, që kanë trishtim të madh në tokë. ”

“Ana Karenina” nga Leo Tolstoy


Novelisti amerikan, William Faulkner, gjithashtu edhe revista “Time”, novelën e Tolstoyit e kanë quajtur si “më të mirën” që është shkruar ndonjëherë.
Si treguesi kryesor i një çështjeje të dënuar midis Anna Karenina dhe Count Vronsky shpaloset, Tolstoi shqyrton grindjen e pranishme në pothuajse çdo aspekt të ekzistencës njerëzore, si dashuria, familja, klasa sociale dhe lumturia.
“Ai u largua, duke u përpjekur të mos kërkonte shumë prej saj, sikur të ishte dielli, por e pa atë, si dielli, edhe pa shikuar.”

“Princi i vogël” nga Antoine de Saint-Exupéry


Ashtu si shumë psikologë do t’ju thonin, duhet që një person të jetë i shëndoshë mendërisht, që të integroi fëmijën e vet në moshë madhore.
Nuk ka ndoshta asnjë shprehje më të madhe të çudisë dhe brenga të fëmijërisë sesa “Princi i vogël” nga Antoine de Saint-Exupéry.
Duke u mbështetur në përvojat e autorit si një avion në Afrikë, libri ndjek një princ të ri ndërsa ai viziton planete gjithnjë e më surrealiste.
“Nga të gjitha librat e shkruar në frëngjisht gjatë shekullit të kaluar, ‘Le Petit Prince’ i Antoine de Saint-Exupery është me siguri më i dashuri në shumicën e gjuhëve”, shkruan kritiku i New Yorker Adam Gopnik.

“Të gjithë të rriturit ishin dikur fëmijë…por vetëm pak prej tyre e mbajnë mend.”
Find it here

“Fuqia e mitit” nga Joseph Campbell


Një student amerikan i psikologut Carl Jung, Joseph Campbell e kaloi jetën duke zbuluar lidhjet midis besimit të botës dhe traditave popullore. Ai zhvilloi idenë e “monomyth”, e cila thotë se të gjitha mitet kanë të njëjtën strukturë themelore, nga Moisiu dhe Odiseja tek Luka Skywalker dhe Harry Potter.
“Fuqia e mitit” është një bisedë e gjerë midis Campbell dhe gazetarit të transmetuar Bill Moyers. E kryer në fund të një karriere të gjatë dhjetëvjeçare, formati i intervistës shërben si një hyrje në perspektivën e hapjes së syve të Campbell-it – që me qëllim ose jo po jetojmë nga mitet në jetën tonë.

“Ne jemi aq të angazhuar për të bërë gjëra për të arritur qëllimet e vlerës së jashtme që harrojmë vlerën e brendshme, rrëmbimin që është e lidhur me të qenit gjallë, është ajo për të cilën është e gjitha.”

“Bhagavad Gita” — autori anonim

Çfarëdo që të përcaktoni thirrjen tuaj, do të gjeni se ka raste kur është e frikshme për t’iu përgjigjur asaj.
Ky tekst i lashtë hindu tregon historinë e princit Arjuna duke hipur në betejë dhe duke u kapërcyer me dyshim, pasi armiqtë e tij përfshijnë miqtë dhe anëtarët e familjes së tij. Ai kthehet në udhëzuesin e tij, hyjninë supreme Krishna, për ndihmë. Krishna shpjegon pse është detyra e tij të nxitojë në betejë dhe të dalë fitimtare.
Megjithëse përrallë është fokusuar rreth luftës, Mahatma Gandhi tha se ishte “Bhagavad Gita” që e frymëzoi më shumë në kërkimin e tij paqësor për një Indi të lirë.
Thellësia e plotë e tekstit është interpretuar në mënyra të panumërta gjatë dy mijëvjeçarëve të fundit, por në terma të thjeshtë, ajo shërben si një frymëzim për të gjetur qëllimin e tij në jetë dhe për të ecur përpara pa frikë.
“Është më mirë të jetosh pafundësisht me fatin tënd, sesa të jetosh me një imitim të jetës së dikujt tjetër me përsosmëri”.

“Sidharta” nga Hermann Hesse

Botuar në gjermanishten e tij origjinale në 1922, “Siddartha” i Herman Hesse nuk do të gjente një përkthim anglisht deri në vitin 1951.
I vendosur në Indinë e lashtë të Budës historike, libri tregon historinë shpirtërore të ardhjes së një njeriu me emrin Siddartha.
Shkruar në dënime të lira dhe elegante, novela ofron një model për udhëtimin në moshë madhore.
“Çfarë mund t’ju them se do të ishte me vlerë, përveç se ndoshta ju kërkoni shumë, që si rezultat i kërkimit tuaj ju nuk mund ta gjeni”.

“Esencialet e Rumit” nga Jalal ad-Din Muhammad Rumi


Jetoi në Persinë e shekullit të 13-të, Jalal ad-Din Muhammad Rumi shkroi poezi që zbulojnë emocionet më të thella të njeriut: frikë, pikëllim, dëshirë e madhe.

Me një përkthim të ri nga poeti amerikan Coleman Barks, “The Essential Rumi” është një hyrje jetike për shenjtorin filozof.

“Mos u kënaqni me historitë, se si gjërat kanë shkuar me të tjerët. Shpalosim mitin tënd “.

“Viti i mëndimit magjik” nga Joan Didion

Të jetosh në mënyrë të pashmangshme do të thotë të vdesësh.

Dhe kur njerëzit vdesin – ose humbasin punën, kalojnë faza ndarjesh, ose shperngulën në qytete tjera – ndiejm nevojë të qahemi.
Por janë disa udhëzime për se si të qahesh.
Në “The Year of Magical Thinking”, gazetari Joan Didion shpalos historinë e vdekjes së bashkëshortit të saj, autorit John Dunne. Por për ta marrë atë si thjesht terapi në faqe do të ishte reduktuese: Libri është gjithashtu një portret i një martese të shquar.
“Unë e di pse përpiqemi t’i mbajmë të gjallë të vdekurit: përpiqemi t’i mbajmë gjallë, për t’i mbajtur ata me ne. Gjithashtu e di se nëse duam të jetojmë, vjen një pikë ku duhet të heqim dorë nga të vdekurit, Shko, mbaji ata të vdekur “.

“Zoti i gjërave të vogla” nga Arundhati Roy

I publikuar në vitin 1997, “Zoti i gjërave të vogla” u bë një nga librat më të lexuar të shkruar nga një autor indian, që e bëri Roy-in një yll të letersisë.

Pjesë e gjatë, Roy përcakton një histori të madhe në një mënjanë:
… sekreti i Tregimeve të Mëdha është se ata nuk kanë sekrete. Tregimet e Madhe janë ato që keni dëgjuar dhe doni ti dëgjoni përsëri. Në ato që mund të hyni kudo dhe të banoni në mënyrë të qetë. Ata nuk ju mashtrojnë me trillime dhe funde mashtruese. Ata nuk ju befasojnë me të papriturat. Ata janë aq të njohur sa shtëpia ku jetoni. Ose aroma e lëkurës së dashurit tuaj. Ju e dini se si përfundojnë ata, por ju dëgjoni sikur të mos ta dinit. Në atë mënyrë që edhe e dini se se një ditë do të vdisni, por jetoni sikur nuk do ndodhë një gjë e tillë. Në Tregimet e Mëdha ju e dini që i cili jeton, vdes, i cili gjen dashurinë, dhe kush nuk e gje. Dhe akoma doni të dini përsëri.
Ky është misteri i tyre dhe magjia e tyre.
Është një përshkrim i përshtatshëm i librit – një roman që pasqyron ndërveprimet komplekse midis të rriturve, fëmijëve dhe fëmijëve që bëhen të rritur.
“Dhe ajri ishte plot me mendime dhe gjëra për të thënë. Por në kohë si këto, vetëm gjërat e vogla janë thënë ndonjëherë. Gjërat e mëdha fshihen përbrenda. ”

“Shtëpia e qefit” nga Alison Bechdel

Një pjesë tjetër e rritjes në veten tuaj është gjetja e kuptimit në episodet e ndryshme emocionale që përcaktojnë fëmijërinë tonë.
Në “Fun Home”, romancieri grafik Alison Bechdel heton marrëdhënien e ndërlikuar që ajo kishte rritur me babain e saj – homoseksualitetin e saj të mbyllur, daljen e saj si homoseksuale dhe izolimin e tyre në Pensilvani rurale.
Bechdel mori shpërblimin MacArthur Genius vitin e kaluar, pjesërisht për shkak të kësaj pune historike.”Megjithatë, ishte një cikël vicioz. Më shumë kënaqësi që gjetëm në gjenitë tona, aq më shumë u izolua. ”

“Dhëmbë të bardhë” nga Zadie Smith


Rritja gjithashtu do të thotë të vishesh me aspektet e identitetit tonë me të cilin kemi lindur.
Romani debutues i autorit anglez Zadie Smith ka të bëjë me mbivendosjen e historive familjare në Londër në vitin 1975.
Tregimi i Smith-it është një meditim për të ardhur në jetë me një emigrant ose me fëmijën e imigrantëve, dhe si feja, raca dhe faktori i seksualitetit në identitetin personal dhe publik .
“Çdo moment ndodh dy herë: brenda dhe jashtë, dhe ato janë dy histori të ndryshme.”

“Jeta e shkurtër e mrekullueshme e Oscar Wao-s” nga Junot Díaz

Ndërsa arrini të kuptoni se kush jeni, do t’ju duhet të përcaktoni se si kjo përshtatet ose nuk përshtatet brenda kulturës që ju ngriti.
“Jeta e shkurtër e mrekullueshme e Oscar Woos” fitoi Junot Diaz çmimin Pulitzer 2008 për fiction. Nëpërmjet kombinimit të tij të gjallë të anglishtes, spanjollës dhe zhargonit, Diaz tregon historinë e Oscar Woos, djalit të “mallkuar”, geeky të emigrantëve Dominik që rriten në New Jersey.
Betejat e personazheve ballafaqohen me atë se çfarë do të thotë të trashëgoni kulturën që nuk përputhet domosdoshmërisht me pikëpamjen tuaj botërore, si dhe gjetjen e mënyrave për të përpunuar të gjithë bagazhin që vjen me histori familjare dhe kulturore.
“Nëse nuk u rritët siç jam rritur unë, atëherë nuk e dini, dhe nëse nuk e dini, është më mirë që të mos më gjykoni”.

“Shërbyesja lypse” nga Alice Munro


Mund të jetë e vështirë të rregulloni mënyrën se si i shihni prindërit dhe edukimi nga perspektiva e një të rrituri të pavarur.
Alice Munro, e cila fitoi Çmimin Nobel për Letërsi në vitin 2013, botoi koleksionin e shkurtër “The Beggar Maid” në vitin 1978. Është një koleksion i vignettes që pasojnë rritjen e protagonistit Rose nga fëmijëria në moshën e rritur.
Ajo që ndoshta është më e paharrueshme për historinë e Rose-it është mënyra se si ajo ndikon në edukimin e saj të papërpunuar, në klasë të ulët, si një grua e sofistikuar e re.
“Dashuria e largon botën për ju, dhe po aq me siguri si kur ecën mirë apo kur bëhet keq.”

“Bota sipas Garpit” nga John Irving
Hulumtimi i psikologjisë tregon se leximi i fiksioneve letrare përmirëson aftësinë tuaj për tu solidarizuar me pikëpamjet e njerëzve të tjerë, pasi një roman është simulimi mendor i jetës së një personi tjetër.
Aty qëndron pjesë e vlerës së “Bota sipas Garpit”, vepra e John Irving-it e social-realizmit të New England.
Ju kaloni një jetë të tërë me narratorin dhe familjen e tij, dhe mësoni diçka në lidhje me tuajin në proces.

‘Persepolisi i plotë’ nga Marjane Satrapi


“Persepolis” është një kujtim impresiv dhe i bukur i ilustruar në lidhje me rritjen e vajzës së Iranit gjatë dhe pas revolucionit të viteve 1978-79.
Si një emigrante që jeton në Paris, shkruan historinë e saj në fund të viteve 1990, Satrapi është në gjendje të analizojë 25 vitet e para të jetës së saj nga perspektiva e një të huaji.
Historia e saj është intime personale dhe brenda një konteksti të veçantë historik dhe kulturor, por kronika e tij për t’u bërë një të rritur është gjithnjë e lidhshme.
“Mësova se duhet gjithmonë të bërtasësh më fort se agresori yt”.

“Ndërmjet botës dhe meje” nga Ta-Nehisi Coates

Ta-Nehisi Coates është përfituesi i një Fellowship MacArthur të 2015- zakonisht i referuar si një bursë “gjeniale” – duke qenë ndoshta sot shkrimtari më i rëndësishëm dhe me ndikim për rracën në Amerikë.
Eseja e tij e vitit 2015 “Ndërmjet botës dhe meje” është shkruar në formën e një letre për djalin e tij.
Ai zbulon se si fëmijëria e tij në Baltimore, koha e tij në Universitetin Howard dhe vitet e tij të hershme si një gazetar formuan pikëpamjen e tij botërore dhe njëkohësisht e kthen këtë botëkuptim mbi disa nga çështjet më të nxehta bashkëkohore që lidhen me marrëdhënien e racës me identitetin dhe barazinë në SHBA.
Është mjaft e fuqishme që Presidenti i SHBA, Barack Obama, e bëri një pikë të leximit këtë verë.”Klasa ishte një burg i interesave të njerëzve të tjerë. Biblioteka ishte e hapur, e pafundme, e lirë. ”

“Së pari më vranë të atin” nga Loung Ung

Në këtë memoar të fuqishëm, Loung Ung tregon përvojën e saj në Kamboxhia për shkatërrimin e familjes së saj nga Khmer Rouge e Pol Pot në fund të viteve 1970.
Mënyra se si ajo e ka trajtuar shërben si një shembull ekstrem se si të merren me çfarëdo ngjarjeje të rastësishme na lëkund në thelbin.

Ung tregon tmerret e detyrimit për tu stërvitur si një ushtar fëmijë dhe duke dëshmuar më të keqen se ç’mund të jetë njerëzimi.

Fuqia e vërtetë e librit vjen përmes shprehjes së Ung-ut se si dashuria mund t’i lejojë dikujt të mbijetojë madje edhe tragjeditë më të mëdha dhe të gjejë forcën për të kontribuar në shoqëri pas daljes në anën tjetër.

“Unë mendoj se bota është akoma disi e bukur edhe kur nuk ndjej gëzim kur jam gjallë brenda saj. ”

“E verteta” nga Neil Strauss

Edhe nëse jeni në një marrëdhënie afatgjatë ose jeni larguar plotësisht nga lidhja, ia vlen të shikoni këtë libër.
Në librin “E verteta”, ju do ndiqni udhëtimine e Strauss, nëpërmjet terapisë së varësisë seksuale dhe “komunave të dashurisë” në kërkimin e tij për të përcaktuar nëse ai mund të angazhohet për një marrëdhënie monogame me dashurinë e jetës së tij.
Gazmorë, prekës, dhe ndonjëherë absurd, është një lexim transformues.
“Gënjeshtra ka të bëjë me kontrollin e realitetit të dikujt tjetër, duke shpresuar se ajo që ata nuk e dinë nuk do t’iu lëndojë”.

“Xhoni i hekurt” nga Robert Bly


“Xhoni i hekurt” është më pak një libër për burrat sesa një hetim historik, mitik dhe poetik mbi natyrën e mashkullorësisë së pjekur – lloji që ushqen, mbron dhe eksploron.

Në thelb, në qoftë se ju mendoni se të jesh “si një djalë” do të thotë të jesh i prerë nga emocionet, i mbyllur në marrëdhënie dhe të mos mundesh të shprehësh botën tënde të brendshme për njerëzit rreth teje, lexoje këtë libër.

Është një thesar i mençurisë pa marrë parasysh gjininë ose pikëpamjet ekzistuese, dhe gjithashtu shërben si një hyrje e mrekullueshme për njohuritë e psikologjisë jungiane.

“Shumica e meshkujve amerikanë sot nuk e kanë të zgjuar të zgjuar apo të gjallë , luftëtarin, brenda për të mbrojtur shtëpitë e tyre shpirtërore.Dhe shumica e njerëzve, burra apo gra, nuk e dinë se si do të dukeshin apo do të ndiheshin si luftëtarë të vërtetë apo të brendshëm”.

“Pika e kthesës” nga Malcolm Gladwell


Ata që janë në të njëzetat, sot janë rritur me mediat sociale, por ata po përgjohen në një formë të përjetshme të komunikimit.
Malcolm Gladwell është një mjeshtër i përdorimit të të dhënave dhe raportimit për të ilustruar një shpjegim të një aspekti të caktuar të mekanikës së shoqërisë.
Puna e tij debutuese “Pika e grumbullimit” doli 15 vjet më parë, por njohuritë e saj se si dhe pse njerëzit shpërndajnë ide dhe informacione deri sa të bëhen “epidemi” është po aq e rëndësishme dhe interesante sot, veçanërisht pasi ideja për të shkuar në virale ka qenë prej kohësh pjesë e zeitgeist.
“Pika e kthesës është momenti magjik kur një ide, prirje apo sjellje shoqërore kalon një prag, këshilla, dhe përhapet si zjarri”.

“Mjellma e zezë” nga Nassim Taleb

Njerëzit i duan iluzionet e qartësisë të mundësuara nga parashikimet.
Në “The Black Swan”, investitori-filozof Taleb diagnostikon mënyrën se si njerëzit në mënyrë të gabuar mbështesin parashikimet si një mënyrë për të lëvizur nëpër botë dhe zbulon se si sistemet më të strukturuara janë më të prekshmit për t’u shembur – si sistemi financiar në 2007.
Është e rrallë për të gjetur një libër që mund të ndryshojë fjalë për fjalë mënyrën se si mendoni për botën dhe njohuritë tuaja në lidhje me të.
Ky është një libër i tillë.”Të humbësh një tren e dhimbshme vetëm nëse vraponi mbas tij! Po kështu, mospërputhja me idenë e suksesit që të tjerët presin prej jush është e dhimbshme vetëm nëse kjo është ajo që kërkoni “.

“Mrekullia e vetëdijes” nga Thich Nhat Hanh


Hulumtimi kognitiv-shkencor konfirmon se praktika e lashtë e ndërmjetësimit të ndërgjegjes ka shumë përfitime, nga reduktimi i stresit deri te fleksibiliteti më i madh njohës në rritjen e kujtesës në punë.
Mjeshtri Zen i Vietnamit, Thich Nhat Hanh, “Mrekullia e vetëdijes” është ndoshta prezantimi më i mirë i praktikës.
Fillimisht një grup letrash të shkruara për një mik, libri mund të lexohet në një pasdite të vetme.
“Në vëmendje, dikush nuk është vetëm i qetësuar dhe i lumtur, por i vëmendshëm dhe i zgjuar. Meditimi nuk është evazioni; është një takim i qetë me realitetin “.

“Aq i mirë sa nuk mund të injorojnë” nga Cal Newport

Disa prej këshillave më të zakonshme që do të dëgjoni kur të filloni është se nëse ndjekni pasionin tuaj, paratë do të pasojnë.
Por ka një paralajmërim të madh për këtë, argumenton Cal Newport, një autor dhe profesor. Për shumicën e njerëzve, ai thotë se zotërimi i një aftësie të caktuar mund të çojë në gjetjen e pasionit tuaj, pasi zotërimi i kësaj aftësie mund të hapë dyer të reja dhe t’ju lejojë të përparoni në karrierën tuaj.
Ai nuk sugjeron që të hiqni dorë nga ëndrrat tuaja, por sigurohuni që t’i bashkoni ato me një dozë realiteti dhe të bëni veten të vlefshëm në treg.”Pasioni vjen pasi ju keni vënë në punë të vështirë të bëheni të shkëlqyeshëm në diçka të vlefshme, jo më parë.

Me fjalë të tjera, ajo që ju bëni për të jetuar është shumë më pak e rëndësishme se sa ta bëni. ”

“Investitori inteligjent” nga Benjamin Graham


Investitori miliarder Bill Ackman është vetëm një nga lojtarët e panumërt të Wall Street që citojnë “Investitori Inteligjent” si një libër që të ndryshon jetën.
I botuar së pari nga mentori i Warren Buffett, Benjamin Graham në vitin 1949, i cili është një hyrje e thellë për vlerën e investimeve.
Edhe në qoftë se industria në të cilën punoni është larg nga financimi, këshillat e Graham do t’ju ndihmojnë të shfrytëzoni maksimumin e parave tuaja në afat të gjatë.
“Ata që harrojnë të kaluarën janë të dënuar ta përsërisin.”

“Jepni dhe merrni” nga Adam Grant

Diçka në kulturën tonë na thotë se duhet të jemi barbarë dhe tradhëtarë për t’u rritur profesionalisht.
Por në librin “Jepni dhe Merrni”, psikologu organizativ Adam Grant tregon se si kjo pikëpamje e keqe është mjaft e gabuar. Hulumtimi tregon se njerëzit që krijojnë më shumë vlerë për të tjerët, përfundojnë në krye të fushave të tyre.
Dhe Grant ju tregon se si.
“Njerëz e suksesshëm kanë tri gjëra të përbashkëta: motivimin, aftësinë dhe mundësinë”.

“Fuqia e ndërmjetsit” nga Robert Caro

Të moskuptuarit se si njerëzit e fuqishëm punojnë ju bën të lëndueshëm sipas vullnetit të tyre.
Kjo është arsyeja pse “Fuqia e ndërmjetësit”, biografia e madhe e Robert Caro e projektuesit urban të Nju Jorkut, Robert Moses, është kaq thelbësore.
Në të, Caro, gazetari kryesor, kronikon mënyrën se si Moisiu e rimori Nju Jorkun në vizionin e tij – pa u zgjedhur.
Nëse doni të shihni parimet machiavelliane në veprim, lexoni këtë.
“Mikpritja gjithmonë ka qenë një armë e fuqishme politike. Moisiu e përdori atë si një mjeshtër. I shoqëruar me personalitetin e tij mbizotërues, një shuplakë shpesh bëri poaq shumë për një propozim si ryshfet. ”

“Rrjedha” nga Mihaly Csikszentmihalyi


Pasi rritemi duke degjuar aq shumë për ndjekjen e lumturisë, një nga aspektet e çuditshme të moshës madhore është zbulimi se kaq pak hulumtime empirike kanë shkuar në zbulimin e mekanikës së saj.
Kështu, domosdoshmëria e Mihalik Csikszentmihalyi, e së cilës “Rrjedha: Psikologjia e Përvojës Optimale”, është distilimi i dekadave të hulumtimit se si vepron vërtet lumturia.
Për Csikszentmihalyi, lumturia është një produkt i një jete të jetuar në kufijtë e saj, ku njëri është duke u zgjeruar vazhdimisht dhe duke eksploruar ndjenjën e vetes.
“Një jetë e gëzueshme është një krijim individual që nuk mund të kopjohet nga një recetë”.

“Nga hiçi tek njëshi” nga Peter Thiel

Njëzet e ca sot jetojnë në një botë ku startupët i kthejnë sipërmarrësit e rinj në miliarderë dhe themeluesit e teknologjisë kanë zëvendësuar hotshotet në Wall Street-it, ashtu si Tom Wolfe që i quajti “mjeshtra të universit”.
Libri i Peter Thiel-it, investitorit miliarder dhe sipërmarrësit, tërheq mbrapa perdën e kësaj bote. Është një udhëzues i kënaqshëm dhe konciz se si ndërtohen dhe menaxhohen bizneset që ndërrojnë lojëra.
“Mendimi brilant është i rrallë, por guximi është në furnizim edhe më i shkurtër se gjenialiteti”.

“Duke kaluar detin e panjohur” nga David Whyte

Është shkruar relativisht pak për vendin e punës në jetën tonë.
Kjo është arsyeja pse “Kalimi i detit të panjohur: Puna si pelegrinazh i identitetit” nga David Whyte është si një oazë në një shkretëtirë.
Në të, Whyte, një poet britanik që tani jeton në Amerikë, krijon një karrierë jo si gurore për t’u kapur, por një bisedë e vazhdueshme ka me botën dhe veten.”
Puna e jetës nuk është një seri gurësh mbi të cilat vendosim me qetësi këmbët tona, por më shumë si një kalim i oqeanit ku nuk ka rrugë, vetëm një titull, një drejtim, i cili në vetvete është në bisedë me elementët . ”

“Të bukurat gjëra të vogla” nga Cheryl Strayed


Nganjëherë të duhet thjeshtë një këshillë.
Dhe nuk ka këshillues kolumnist më të mirë sesa Cheryl Strayed, e cila shkroi përgjigjie esseistike lexuesve të revistës letrare “Rumpus” nën pseudonimin “Sugar.”
Ato janë të përmbledhura tek libri “Të bukurat gjëra të vogla,” të cilat u bënë hit.
“Ditët e padobishme do të shtohen deri dik. Puna e flliqur e kamarierëve. Orët e të shkruarit në ditarin tuaj. Shëtitjet e gjata të gjarpëruar. Orët e të lexuarit poezi dhe koleksionet e historive, romanet dhe ditarët e të vdekuve që pyesin për seksin dhe Perëndinë dhe nëse duhet rruajini nënsjetullat apo jo. Këto gjëra janë tuajat. ”

“Si të masësh jetën tënde?” nga Clayton Christensen


” Si të masësh jetën tënde?” është një libër filozofik i maskuar si libër biznesi.
Ka një mister në qendër: Kur Christensen u diplomua në Harvard Business School në vitin 1979, ai dhe shokët e tij të klasës ishin në krye të botës. Por mbas ribashkimit të tyre 25-vjeçar, shumë nga kolegët e tij ishin në krizë – qoftë private në rastin e fëmijëve, apo publikë në rastin e Jeffrey Skilling, kreut të Enron.
Libri shqyrton arsyen se pse disa njerëz jashtëzakonisht të privilegjuar lënë jetët e tyre në gërmadha, ndërsa të tjerët lulëzojnë.
“Është më e lehtë tu mbahësh principeve tua 100 % të kohës sesa ti mbash ato 98 % të kohës.”

Përkthyer nga Albert Bikaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.